Wednesday, November 23, 2011

4 Faktor Risiko Penyakit Yang perlu Anda Ketahui....

TERLALU BANYAK LEMAK DAN KOLESTROL

Daging, telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju adalah sumber protein dan galian yang baik, tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Begitu juga makanan proses dan snek seperti kentang goreng dan burger.
TERLALU BANYAK GULA


Kek coklat, air tin dan aiskrim mengandungi sejumlah besar gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat atau serat.
 

TERLALU BANYAK GARAM

Makanan segera, makanan dalam tin, daging yang diawet dan makanan ringan bergaram. Mengakibatkan risiko mengalami masalah terlalu banyak air di bawah kulit atau 'edema'.
TERLALU SEDIKIT SERAT
 Tanpa pengambilan serat, makanan mengambil masa 70 - 80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Serat dapat mengurangkan masa yang diambil dan melindungi serangan kanser usus besar dan rektum. 

No comments:

Post a Comment