Tuesday, January 10, 2012

Kurangkan KALORI Tanpa Kurangkan Makan???

Prinsip paling mudah untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengurangkan jumlah kalori yang anda ambil setiap hari. Anda dinasihatkan mengurangkan 500kcal kalori sehari daripada pengambilan kalori harian sekiranya ingin susut antara 0.5kg - 1.0 kg seminggu. Akan tetapi, anda dinasihatkan JANGAN BERLAPAR kerana ia akan menurunkan metabolisme tubuh. Maka, badan tidak akan menyusut walaupun anda berlapar..

Jadi, macam mana caranya anda nak KURANGKAN KALORI tanpa KURANGKAN MAKAN?

TIPS PERTAMA

1. Pilih makanan yang berNILAI tinggi

Makanan yang mengandungi sumber tenaga yang tinggi biasanya mengandungi kalori yang tinggi dan jumlah air yang sedikit. Jadi, berhati-hati memilih makanan sebegini. Lebih tinggi faedah kesihatan yang terkandung dalam makanan, lebih rendah jumlah kalorinya maka ia lebih baik untuk anda.

Contohnya,

Satu set Mc Chicken Mc Donald mengandungi;

1 biji  burger Mc Chicken : 365 kcal
Kentang goreng (medium sized) : 360kcal
1 gelas Coca cola: 105kcal
Jumlah: 830 kcal
(41.5% daripada pengambilan 2000kcal keperluan kalori harian)

Satu set nasi ayam mengandungi;

1 mangkuk nasi ayam, 1 ketul ayam panggang, sedikit salad dan tomato, sedikit kicap dan sos, serta semangkuk kecil sup : 600kcal

(30% daripada pengambilan kalori harian 2000kcal)







Bandingkan antara dua makanan di atas, yang mana akan memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan lebih berkhasiat dari segi kandungan nutrisinya. Malah, anda boleh bandingkan yang mana lebih kurang kualiti makanan contohnya mempunyai paras lemak dan gula yang lebih tinggi?

TIPS KEDUA
Pilih cara penyediaan makanan yang sihat, misalnya bakar, kukus atau rebus. Juga kurangkan penggunaan santan dan minyak dalam penyediaan makanan.


Contohnya;

Kalori seketul ayam goreng: 255kcal












Kalori seketul ayam bakar: 173kcal







Jadi, antara dua pilihan di atas? Yang mana satu pilihan anda, tepuk dada tanya minda anda...



TIPS KETIGA

Kawal saiz hidangan anda. Lebih baik anda makan dalam saiz hidangan kecil tetapi kerap (5 kali sehari) daripada makan dalam saiz hidangan besar tetapi tidak kerap (2-3 kali sehari). Ini kerana, makan lebih kerap dalam saiz yang kecil boleh meningkatkan metabolisme tubuh. Sebaliknya, makan dalam saiz yang besar walaupun hanya 2 kali sehari akan menyebabkan anda mudah rasa lapar dan mendorong anda makan lebih banyak. Malah, masa makan yang agak jauh akan menyebabkan metabolisme badan menurun.



TIPS KEEMPAT
Baca label makanan...

Contoh
Label makanan ini menunjukkan;

1. Serving size ( saiz hidangan) : jumlah yang diambil sekali makan ialah 1/2 cawan (114g)

2. Calories (kalori bagi sekali hidangan) : 90kcal

3. Serving Per Container (Jumlah hidangan dalam satu pek) : 4, maksudnya satu pek ini ialah untuk 4 kali makan

4. Bahan - bahan lain dalam hidangan :
    sodium (kandungan garam) : 300mg bagi setiap hidangan (114g)
    Dietary fiber (serat) : 3g bagi setiap hidangan (114g)

5. Nutrien-nutrien lain
    Vitamin A: 80%, Vitamnin C: 60%, Calcium: 4% dan Iron 4%
   
Dengan membaca label makanan, anda boleh menentukan saiz hidangan yang perlu anda ambil dan berapa jumlah kalori yang anda makan..

Selamat mencuba, dengan azam & disiplin pasti anda akan berjaya...

No comments:

Post a Comment