Friday, March 8, 2013

10 Cara Kekal Langsing Tanpa Berdiet Bermati-matian..
1. PORSI KECIL
Jika anda ingin tetap langsing, pesanlah makanan anda dalam jumlah yang sedikit. Ahli gizi, Stephanie Middleberg menyarankan supaya memesan makanan dalam jumlah yang sedikit seperti kopi, sup atau yogurt.

2. SALAD @ SUP
Makanan ini mengandungi sedikit kalori dan membantu memenuhi perut anda. Pesanlah sup atau salad sebelum anda beralih kepada menu utama.

3. SARAPAN
Jangan lupa mengambil sarapan sebelum memulakan sebarang aktiviti. Sarapan boleh mengelakkan anda daripada mengambil kalori yang berlebihan pada waktu malam.

4. ELAK MAKAN DEPAN TV
Jika perut terasa lapar ketika menonton, ambillah snek yang kaya dengan serat atau makanlah buah-buahan

5. ELAK MAKAN LEWAT MALAM
Cara lain untuk menjaga berat badan adalah tidak makan sebelum tidur. Biasanya kalori akan memberi tenaga pada badan dan anda tidak perlukan tenaga semasa tidur.

6. JANGAN AMBIL PAKET GULA
Ketika menikmati kopi atau teh yang kurang manis, elakkan daripada menggunakan gula dalam paket (sachet). Cukup dengan satu sudu teh gula atau gantikan dengan madu atau sirap maple.

7. MAKANAN KECIL
Semasa keluar berjalan-jalan, pastikan anda mengambil makanan seperti buah-buahan atau sayuran agar perut tidak kosong. Jika tidak, kemungkinan and akan memesan makanan yang berlebihan.

8. GANDUM
Ambillah makanan seperti roti gandum kerana gamdum akan membuatkan perut anda kenyang lebih lama dan menjaga paras gula darah berbanding roti tawar biasa.

9. BAHAGIKAN MAKANAN
Sebelum anda makan, kongsikan 1/4 jumlah hidangan makanan anda dengan pasangan atau kawan-kawan.

10.MULAKAN BERSENAM
Anda tidak semestinya ke gimnasium untuk tetap sihat. Hanya mulakan dengan berjalan kaki atau naik turun tangga sekurang-kurangnya tiga jam dalam seminggu.No comments:

Post a Comment