1. Mengandungi Terlalu Banyak Lemak dan Kolesterol
Daging, telur dan hasil tenusu seperti mentega dan keju adalah sumber protein, vitamin dan galian yang baik tetapi ia juga mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Begitu juga dengan makanan berproses dan snek contohnya kentang goreng.
2. Mengandungi Terlalu Banyak Gula
Kek, coklat dan aiskrim mengandungi banyak gula yang memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat atau serat.
3. Mengandungi Terlalu Banyak Garam
Makanan segera, makanan bertin, daging diawet dan makanan ringan bergaram. Berisiko menghadapi masalah terlalu banyak air di bawah kulit atau 'edema'.
4. Mengandungi Terlalu Sedikit Serat
Tanpa pengambilan serat, makanan mengambil masa 70 -80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Kurangkan masa yang diambil makanan bagi melindungi serangan usus besar dan rektum.
No comments:
Post a Comment